Átadták a korszerűsített kállósemjéni szennyvíztelepet

A bővítés a Pureco által szállított tisztítási technológiával (PURE-BLK) valósult meg.

Az észak-alföldi település szennyvíztisztító telepét napi 150 m3 szennyvíz befogadására tervezték, de ezzel szemben napjainkban átlagosan 240m3 érkezett be, így a rendszer jelentősen túlterhelt volt. A korszerűsítésre uniós forrásból nyílt lehetőség, szakmai megmérettetést követően a Hanley Service-Pureco Konzorcium kapta a megbízást a meglévő telep bővítési munkálataira.

A Pureco által szállított tervezett tisztítási technológia (PURE-BLK) sajátossága, hogy az egymástól elkülönülő anaerob, anoxikus és oxikus terekben lezajló biológiai lebontást követően a fáziselválasztás egy Dorr rendszerű sugár irányú átfolyású utóülepítőben történik. A technológia helyigénye optimális, üzemeltetése egyszerű, a felesleges iszapot fenékiszap és uszadék kotróval távolítjuk el.

Kovács Károly, a Pureco Kft. ügyvezetője az átadáson elmondta, hogy az elmúlt félévben zajló próbaüzemi időszak kiváló eredményekkel zárult: a naponta átlagosan 232 köbméter beérkező szennyvíz 95%-ot meghaladó tisztítási hatásfokkal került megtisztításra. Ezen túlmenően a technológiai méretezése lehetővé teszi, hogy a rendszer a nyári időszakban vegyszer adagolása nélkül tudja teljesíteni a kívánt tisztítási hatásfokot.  A bővítésnek köszönhetően a szennyvíztisztító telep a napi 350 köbméter kapacitásával a megfelelő mennyiségű szennyvíz fogadására képes, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy háromezerötszáz lakos életkörülményei javulnak, az új telepről tiszta víz kerül ki a rendszerből, vissza a természetbe. A tisztított szennyvíz befogadója a Baromlaki VII/4-es csatorna, mely a szennyvíztisztító teleptől körülbelül kettő kilométere északra folyik.

Büszkék vagyunk rá, hogy újabb sikeres és eredményes projektfejlesztést zárhattunk!