Pezsgő vízdiplomáciai és vízipari élet jellemezte szeptember második hetét Budapesten

Szeptember 13-14-én Áder János, köztársasági elnök úr fővédnökségével került megrendezésre az Eurázsiai Vízkonferencia, mely gazdag szakmai programjával két napon át biztosított fórumot az Ázsia-Európa Párbeszéd (ASEM – Asia-Europe Meeting) több mint 50 tagországát képviselő magas rangú állami, kormányzati vezetők, az eurázsiai vízipari, tudományos és technológiai intézetek, szakmai szövetségek, ipari kamarák, nemzetközi pénzügyi intézmények legfelsőbb vezetőinek és szakértőinek, hogy a kontinenseken átívelő, fenntartható és integrált vízgazdálkodási kérdésekben tapasztalatot és eszmét cseréljenek.

Az Eurázsiai Vízkonferencia, globális kihívások, települési megoldások címmel a települési vízgazdálkodást, az urbanizáció vízügyi kihívásaira választ adó hatékony, innovatív és fenntartható megoldásokat helyezte a fókuszba. A rendkívül nagy sikerrel zárult nemzetközi tanácskozás kiemelt jelentőségű volt, hiszen a magyar vízipar és vízdiplomácia aktív nemzetközi szerepvállalásának köszönhetően több mint 250 szakértő, potenciális üzleti partner érkezett Budapestre, hogy megfogalmazzák az ágazatot érintő legégetőbb tennivalókat, valamint kiszélesítsék piaci, gazdasági kapcsolataikat. A több mint 20 országból érkezett jelenlévők aktív részvételével jelentős, térségi (szerb, román, szlovák, cseh, horvát stb.), egyéb európai (francia, portugál, osztrák) és ázsiai (pakisztáni, kínai, japán, szingapúri) vízipari szakmai egyeztetéseknek biztosított keretet és fórumot a szeptemberi konferencia.

Vízbiztonság, klímaváltozás, vízbázisvédelem, víziközmű infrastruktúra-fejlesztés, optimális megoldások – hatékony döntéselőkészítés, integrált települési vízgazdálkodás, körkörös gazdaság – víztudatos társadalom, víz-esővíz újra felhasználás, innovatív megoldások, települési feladatok hívószavak és témakörök mentén a résztvevő előadók, szakértők és látogatók együtt-gondolkodva vették górcső alá az európai és ázsiai vízügyi kihívásokat, cseréltek tapasztalatokat dolgoztak hatékonyan vizeink védelméért.

A Pureco Kft. a Magyar Vízipari Klaszter tagjaként mind a konferencián, mind az azt kísérő B2B egyeztetéseken képviseltette magát. Horváth Bálint ügyvezetőnk Költséghatékony vízügyi fejlesztések Kelet-Ázsiában az ODA (nemzetközi fejlesztési együttműködés) segítségével címmel tartott előadást a konferencia záró napján, melyben a Quang Binh tartományban épült ivóvíztisztító mű megépítésének, illetve a beruházás finanszírozásának jó példáját szemléltette.

Az esemény kimeneteleként, a konferencián tárgyalt témák és a legfontosabb ágazati területek mentén került összeállításra a konferencia nyilatkozata, mely az általános, globális kihívások és nemzetközi szinten elvárt lépések megfogalmazásán túl olyan konkrét, gyakorlati, minden vízipari szereplőt érintő teendőket tartalmaz, melyek szisztematikus megtétele már rövid távon éreztetni tudja kedvező hatásait. A nyilatkozatot és a benne foglalt lépéseket az ASEM Senior Officials Meeting (SOM) októberi brüsszeli találkozóján tárgyalják.

 

A konferencia előadásai itt érhetők el: első nap előadásai és a második nap előadásai

Az esemény képekben: ITT

Interjú Kovács Károllyal az Inforádióban: ITT