Pureco a Vietwater nemzetközi vízügyi rendezvényen

November 7-9-e között több mint 500 kiállító, és több mint 15 ezer látogató részvételével rendkívül sikeresen zárult az ázsiai térség legjelentősebb vízügyi szakmai rendezvénye. A legújabb vízipari innovációk, technológiai újdonságok bemutatásán túl a háromnapos kiállítás fókuszában az ipar 4.0 állt, illetve a vízügy abban elfoglalt helyzete, az új ipari forradalom adta ágazati lehetőségei és kihívásai voltak.

A Magyar Vízipari Klaszter önálló standdal jelent meg a VietWater-ren, megjelenésének középpontjában a tagszervezetek külpiacokon (különös tekintettel az ázsiai térségre) is érdeklődésre számot tartó költséghatékony, innovatív megoldásai álltak. A vízügyi seregszemlén a Klaszter standon megjelent a Pureco Kft. is.
Cégünk nemcsak passzív szereplője volt a kiállításnak, hanem a VietWater kísérő rendezvényeként megszervezett, „Vízügy és az ipar 4.0” címmel megrendezett konferencián Horváth Bálint, a Pureco ügyvezetője, a Magyar Vízipari Klaszter üzletfejlesztési igazgatója „A vízügy előtt álló kihívások és lehetőségek a 4. ipari forradalom küszöbén” címen előadást is tartott. A konferencián felszólalt a Vietnámi Vízügyi Szövetség alelnöke is. A Magyar Vízipari Klaszter, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség és a Vietnámi Vízügyi Szövetség között tavaly szeptemberben megkötött együttműködés alapján idén ősszel vietnámi szakmai delegáció érkezett Budapestre, hogy részt vegyen egy háromnapos képzési sorozaton. Erről a tudásmegosztásról, annak sikeréről, a magyar-vietnámi vízipari kapcsolatok eredményességéről számolt be a konferencián a Vietnámi Vízügyi Szövetség alelnöke.

A meglévő magyar-vietnámi vízipari és gazdasági együttműködés sikerének kézzelfogható eredménye a Közép-Vietnámban, magyar pénzből épült ivóvíztisztító rendszer. A Quang Binh tartományban megépült 10 000 m3/nap kapacitású, felszíni vízkivételi és víztisztító műtárgy, valamint a kapcsolódó hálózat az EXIM Bankon keresztül a Magyar Állam által Vietnámnak nyújtott, ún. kötött segélyhitel segítségével valósulhatott meg. A projekt fővállalkozója - a Magyar Vízipari Klaszter leányvállalata - a Vietnam Hydroprojekt Kft volt. A kivitelezésben a Klaszter több tagvállalata is részt vett (Pureco Kft, BDL Kft, Aqua Dotis Kft, Tradeland Kft), illetve több mint 15 magyar beszállító működött közre a munkában.

Nemcsak szakmai tervezői, mérnöki szolgáltatást nyújtott hazánk a közép-vietnámi térségnek, de a beruházás által számos munkahelyet is teremtett, hiszen a rendszer üzemeltetése, karbantartása helyi munkaerőkkel történik.

Bízunk benne, hogy az eddigi eredményeink és a novemberi nemzetközi szakkiállításon való jelenlétünk hozadékaként további üzleti és szakmai együttműködések születhetnek Vietnám és Magyarország között.