GÖV távvezeték Tapolca és Balatonederics között

A nyugat-balatoni régió vízellátásnak egyik legfontosabb csővezetéke a Tapolca-Balatonederics közötti 12,5 km-es DN 600-as ivóvíz távvezeték, amely élettartalmának végét járja, a meghibásodások gyakorisága már a normális üzemeltetést akadályozza. A Nyugat-Balatoni Regionális Vízműrendszer (NYBRV) program keretében 2019-ben kiírt nyílt, nemzetközi közbeszerzési pályázat az első 2,5 km-es szakasz megvalósítására szólt, passzív külső bevonatos, az idomok környékén húzásbiztos kötésekkel rendelkező, gömbgrafitos öntöttvas csővezetékre. A sok jó megoldás mellett ez az anyagválasztás az, amely mai tudásunk szerint az egyik leghosszabb garantált élettartamot, 100-150 évet jelenti.

A pályázatot a Pureco Kft., mint a TRM Tiroler Rohre GmbH kizárólagos hazai képviselője nyerte, a jelen állapot szerint a szükséges csőmennyiség és az idomok megérkeztek a munkaterületre, a csővezeték építés a Tapolca felöli oldalról jó ütemben, fennakadás nélkül elkezdődött. A különleges, mechanikai sérülések ellen teljességgel védett külső bevonatnak köszönhetően ágyazati anyagot nem kell használni, az alakzáró húzásbiztos kötések miatt az idomok, ívek, T idomok stb. megtámasztásához nem szükséges beton tömbök használata, ezzel a beruházó és kivitelező DRV Zrt. költségei jelentősen csökkennek. A TRM gyártmányok közt nem szereplő csapózárakat, speciális kötőidomokat az AVK International A/S adta a Pureco szállította csomagba.
A projekt a hátralévő kb. 10 km-es szakasza várhatóan hasonló részek pályáztatásával folytatódik. A Pureco Kft. szándéka szerint indulni fog a következő tenderen is, hogy a versenyben kivívható megrendelést a következő szakaszon is elnyerje, segítve ezzel a nagyon fontos rekonstrukciós projekt magas színvonalú kivitelezését.