Kőagyag csövek és aknák ipari szennyvíz elvezetéséhez

A Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalataként több mint 100 éve meghatározó szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak. Szabadegyházán lévő gyártóüzemükben 2019-ben korszerűsítés, bővítés, felújítás zajlott, melynek egyik elemeként cserélték az ipari szennyvízelvezető rendszert is.

Tekintettel arra, hogy a gyár által kibocsátott szennyvíz koncentráltsága rendkívül magas, csak kiváló vegyszerállóságú csőanyag jöhetett szóba a rekonstrukcióhoz. A Pureco által forgalmazott kőagyag csövek minden tekintetben megfeleltek az elvárásoknak, alkalmazásuk egyet jelent a biztonsággal és a minőséggel, hiszen a szinte korlátlan élettartamú, alacsony üzemeltetési és karbantartási költséget jelentő, magas vegyszerállóságú, könnyen tisztítható, károsanyag-mentes mázas kőagyag csövek a piacon jelenleg elérhető leginkább környezetbarát termékek.

A projekt különlegességét továbbá az adja, hogy Magyarországon ezúttal már harmadik alkalommal szállítottunk kőagyag aknákat a csövek bekötéséhez és a 15 db akna DN 1000 mm-es, tehát viszonylag nagy átmérőjű volt. Annak érdekében, hogy a telep ipari szennyvízének elvezetése hatékonyan működjön, meg kell akadályozni, hogy a nem jól szigetelt aknákon keresztül idegen forrásból származó víz kerüljön a rendszerbe, illetve természetesen az elvezetett szennyvíz sem szivároghat a talajba. A Steinzeug-Keramo által gyártott, Pureco forgalmazta kőagyag aknarendszerek ezen követelményeknek teljes mértékben eleget tesznek. A beruházáshoz minden egyes kőagyag akna az adott igényekhez igazodva, egyedi „szabásminta” alapján került kialakításra.