Konténeres biofilter berendezésünk a pécsi átemelőnél

A 13 méter hosszú, gázmosóval felszerelt berendezés óránként 8 000 köbméter szennyezett levegő megtisztítására képes.
 

Pécs város teljes szennyvízmennyisége a Megyeri úti végátemelő telepre érkezik meg, ahonnan szivattyúk segítségével nyomott vezetéken jut el a szennyvíztisztító telepre. A végátemelő gépházban nyitott konténerben tárolják a kőfogók által visszatartott, valamint visszamosott ráscsszemetet. A gépház a város frekventált helyén fekszik, ezért már korábban (2008) zárt építményt kapott. A zárt területen az átemelő működése során keletkezett bűzhatás csökkentésére épített biofilter meghibásodott, gépészetileg leamortizálódott, így új berendezést vásárolt a Pureco-tól az átemelő üzemeltetője, a Tettye Forrásház.

Tekintettel a megtisztítandó levegő mennyiségére, a gépház kialakítására és helyzetére, a Ventus C, konténeres biofilter rendszerünket építettük be az átemelőben kelezett intenzív szaghatás megszüntetésére. A 13 méter hosszú, gázmosóval felszerelt berendezés óránként 8 000 köbméter szennyezett levegő megtisztítására képes.
A VENTUS C biofilter speciális, megerősített HDPE építőelemekből készül, így vegyszerálló és robusztus kivitelű, automatikusan működik, gyakorlatilag csak karbantartást (töltetcsere 5-7 évente) igényel.

Örömmel tölt el minket, hogy Magyarországon is megépíthettük az első, konténeres biofilter rendszerünket, és ezzel a nagy kapacitású VENTUS biofilter berendezésünk immár nemcsak Bulgáriában, a Stara Zagora városa melletti települési szilárdhulladék-lerakónál lévő komposztáló épülethez telepítve bizonyítja hatékonyságát, hanem kiváló működésével Pécsett is hozzájárul a levegő tisztaságához.