Öntözőhálózat Pureco ÜPE csövekből a Hajdúhátságban

Több mint 6 kilométer hosszban szállítottunk üvegszálas polietilén anyagú csöveket a térség vízgazdálkodási rendszerének fejlesztéséhez

A „Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése” tárgyú KEHOP projekt Európai uniós és hazai forrásból szolgálja a térség vízgazdálkodási rendszerének fejlesztését. A beruházás révén a Keleti-főcsatornából történő vízátvezetéssel és vízvisszatartással javul a térség vízellátása. A fejlesztés hatására a térség fenntartható vízgazdálkodásának megvalósítása mellett lehetővé válik a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőterületek öntözhetősége is.

A kivitelezést végző Aqua General partnereként a Pureco szállított az öntözővezetékhez szükséges  ÜPE csöveket 6200 méter hosszban és 1 méteres átmérőben. 

ÜPE csöveink gömbölyítőhengeres eljárással készülnek, amely az ÜPE csővezeték előállításban a legkorszerűbb technológiát jelenti. Ezzel a módszerrel 10 cm és 4 méter átmérő közötti csőszálak készíthetők. A folyamathoz üvegrostot, poliészter gyantát és kvarchomokot használnak fel, ezeken kívül a felületi mattoláshoz vegyi adalékokat is alkalmaznak. A csővezeték üvegszálas megerősítése rendkívül erőssé teszi a terméket, a nagy teherbírás egyúttal hosszú élettartamot, hatékony működést, valamint alacsony üzemeltetési és karbantartási költséget eredményez, mellyel fenntartható, megfizethető és költséghatékony megoldást nyújtottunk a hajdúhátsági térség számára is.

Kivitelezési munkák Balmazújváros és Ebes települések közigazgatási területein történnek, de a fejlesztés eredménye, például az öntözési lehetőség bővülése Debrecen közigazgatási területét is érinti.