Pureco szakértelem a bakonyi karsztos területek védelmében

Pureco szakértelem a Bakonyban is a karsztos víz védelmében

 
14 db, nyíltárokba telepíthető, összesen 1485 l/s tisztítási teljesítményű
ENVIA® TRP olajfogó berendezés tisztítja meg a 8-as főút Veszprém és Márkó között a pályaszakasz burkolatáról lemosódó csapadékvizet a szennyeződésektől.
 
A növekvő közúti forgalom és a mind sűrűbb úthálózat hatására a gépjárművek üzemelésük közben jelentős mennyiségű gáznemű, folyékony és szilárd szennyező anyaggal - ezen belül káros nehézfémekkel is - terhelik környezetünket, és az utakra hulló csapadékot.  A szennyező anyagok egy része üzemanyag jellegű, azaz el nem égett üzemanyag, különböző mértékben elégetett üzemanyag, adalékként használt anyag, égési végtermék, kenőolajok és zsírok. Másik részük viszont a jármű alkatrészeinek kopásából, súrlódásából származik, mely elsősorban fémes összetevőket tartalmaz. A nehézfémek az utakra hulló csapadékkal a felszíni, vagy felszín alatti vizekbe kerülhetnek, ezzel károsítván az autópályák és főútvonalak mentén termesztett növényeket, egészségünket is.
A vonalas mérnöki létesítményekről (utak, autópályák, parkolók) lefolyó csapadékvíz által lemosott szennyezőanyagok visszatartása, a csapadékvíz előkezelése tehát nélkülözhetetlen. Útépítéseknél, fejlesztéseknél, bővítéseknél az esővíz elvezetésére és tisztítására már a tervező asztalon gondolni kell.
 
A 8-as számú főút Székesfehérvártól Szentgotthárdig, a magyar-osztrák határig tart, a hozzávetőlegesen 190 km hosszú út Veszprém megyei szakaszának fejlesztése több részletben jelenleg is zajlik. A főút Veszprém és Márkó között, a pályaszakasz fejlesztése, bővítése érinti a különösen védett Bakonyi-karsztot, ezért a beruházás során különös gonddal és figyelemmel kellett lenni a térség felszín alatti vizeinek védelmére is.
 
A fent említett pályaszakaszra vonatkozó munka keretében a főútra hulló csapadékvizet a Pureco Kft. által kifejlesztett, 14 db nyíltárokba telepíthető, összesen 1485 l/s tisztítási teljesítményű ENVIA® TRP olajfogó berendezés tisztítja meg a burkolatról lemosódó szennyeződésektől.
A berendezés vonalas létesítmények (közutak, autópályák, vasúti vágányok) mentén megépített nyílt felszínű csapadékvíz elvezető csatornákba, árkokba telepítve, akár településeken belül a felületről lefolyó csapadékvíz által lemosott szennyeződésektől védi a befogadó élővízfolyásokat, talajvizeket, és a földtani közeget.
Innovatív, költséghatékony és hosszú élettartamú termékünk telepítése gyors és egyszerű, a későbbiekben hatékonyan üzemeltethető, karbantartható és tisztítható.