Újabb szennyvíztelepet adtunk át

A szabolcs-szatmár-bereg megyei Tarpán a fejlesztés eredményeképpen naponta 200 köbméter szennyvizet tisztítunk meg.

Tarpán a szennyvízcsatorna hálózat I. üteme és a szennyvíztisztító telep 1993. évben készült el. A szennyvízcsatorna hálózat II. és III. ütemének kivitelezésére 1997 és 1999 évek között került sor. Ezzel a hálózattal való lefedettség mértéke elérte a 100 %-ot. Viszont az azóta épült ingatlanok rákötése hiányzott, valamint a telep meglévő hidraulikai kapacitása (100 m3/nap) sem bírta el a megnövekedett igényeket (a naponta keletkező 200 köbméter víz tisztítását).
A határértékek betartása és megfelelő hidraulikai kapacitás biztosítása csak egy új szennyvíztisztító telep megvalósításával volt lehetséges, tekintettel arra, hogy a meglévő berendezés felújítása, korszerűsítése gazdaságosan nem volt lehetséges.

Tarpán SBR technológia alkalmazásával tisztítjuk meg a telepre érkező szennyvizet. Az SBR rendszerünk főbb előnye a helytakarékosság, mivel mind a négy fő tisztítási ciklus - töltés, nitrifikáció és denitrifikáció; ülepítés; tisztított víz elvétel- egy medencében történik. A vízben lévő oldott szerves anyagok eltávolítása a mikroorganizmusok segítségével megy végbe.

A tisztított szennyvíz befogadója a Tisza folyó, ahová a tisztított vizet nyomóvezetéken juttatjuk el. Büszkék vagyunk rá, hogy szakmai munkánkkal nemcsak több mint kétezer ember mindennapjait tehetjük egészségesebbé Tarpán, hanem gondoskodhatunk a térség felszíni és felszín alatti vizeinek védelméről is.